Demit fasade

Šta su demit fasade?

Demit fasada (ili termoizolacioni fasadni sistem) je tehnika oblaganja spoljnih zidova zgrade termoizolacionim materijalom kako bi se povećala energetska efikasnost objekta. Ova tehnika se koristi kako bi se smanjila potrošnja energije za grejanje i hlađenje prostora unutar zgrade.

Izolacijom spoljašnjih zidova HGP Demit fasadom postize se:

Smanjenje potrošnje energije potrebne za grejanje i hlađenje objekta, uz finansijsku uštedu
Ugodniji i kvalitetniji boravak u objektu
Smanjenje troškova održavanja i produženje životnog veka
Očuvanje životne okoline
Veća akumulacija toplote u zidu i manji gubitci toplote kroz spoljašnje zidove
Smanjenje pojave kondezata na površini unutrašnje strane
Izbegavanje pojave toplotnih mostova u omotaču objekta kojistvaraju kondenz i budj

Koraci u postavljanu demit fasade

01

Priprema podloge

Ovaj korak podrazumeva pripremu površine na koju će se postavljati ploče od mineralne vune. Podloga može biti zid od opeke, betona, gas betona ili maltera.

Važno je da je površina čista od prašine, masnoća ili prethodnih premaza kako bi se omogućilo optimalno prijanjanje materijala.

02

Vunifix/Stirofix - Lepak za lepljenje

Vunifix/Stirofix je specijalni lepak koji se koristi za postavljanje ploča od mineralne vune/stiropora na pripremljenu podlogu.

On obezbeđuje snažno prianjanje izolacionih ploča za zid, stvarajući čvrstu vezu koja pomaže u sprečavanju toplotnih gubitaka.

03

Termoizolacija

Ove ploče su glavni izolacioni materijal u sistemu. Ekspandirani polistiren (EPS) je poznat po visokim termoizolacionim svojstvima. On služi kao glavna barijera za toplotu, zadržavajući toplotnu energiju unutar prostora.

Ove ploče su glavni izolacioni materijal u sistemu. Tvrdopresovana mineralna vuna je materijal koji je poznat po visokim termoizolacionim svojstvima. Ona služi kao glavna barijera za toplotu, zadržavajući toplotnu energiju unutar prostora.

04

Plastični tiplovi/Tiplovi sa metalnom iglom

Tiplovi su dodatni elementi koji se koriste za dodatno fiksiranje izolacionih ploča na zid. Oni obezbeđuju dodatnu sigurnost i stabilnost, naročito u slučaju vertikalnih površina.

05

Vunifix/Stirofix M - Lepak za Armiranje mrežice

Nakon što su ploče postavljene, koristi se lepak (Vunifix/Stirofix M) za pričvršćivanje staklene armaturne mrežice na površinu. Ova mrežica je od vitalnog značaja za dodatno ojačanje strukture sistema.

06

Armaturna Mrežica od Staklenih Vlakana 145-160 g/m²

Ova armaturna mrežica je napravljena od staklenih vlakana i ima gustinu između 145 i 160 grama po kvadratnom metru.

Ona služi kao pojačanje koje sprečava pucanje i obezbeđuje dugotrajnost fasadnog sistema..

07

Podloga sa Granulatom za Impregnaciju

Ova podloga se koristi pre nanošenja završnog sloja dekorativnog maltera. Njena funkcija je da pripremi površinu za optimalno prijanjanje završnog sloja.

08

Završni Dekorativni Malter

Ovaj korak obuhvata nanošenje završnog dekorativnog maltera na pripremljenu podlogu. Malter može biti silikonski, silikatni, silikonsko-silikatni ili mineralni kod mineralne vune ili akrilni, silikonski ili mineralni kod EPS ploča, može se birati u boji i teksturi prema željama kupca, u skladu sa HGP TON KARTOM SILADEKOR. Ovaj završni sloj daje fasadi estetski dovršen izgled.